Julen er ikke kun hjerternes, men også traditionernes fest. Her er der tale om et af de få aspekter ved vores verden, som ikke hele tiden udvikler sig og er i konstant fornyelse. Julen er tværtimod kendt for at være traditionel og aldrig forandre sig. Dette afspejler sig i en række forskellige elementer, som har med jul at gøre. Vi spiser den samme med hvert år. Vi pynter op med det samme gamle pynt, og vi synger de samme gamle sange rundt om træet. Og vi elsker det. Neden for kan du læse om nogle af de traditioner, som har holdt allermest ved.
Klæd dig julet på med en julesweater
Det er ikke helt til at sige, hvornår og hvordan traditionen med julesweaters opstod. At tøj tilpasses julen i forhold til mønstre og farver er dog ikke noget nyt, så en julesweater kan ses som en ganske naturlig del af denne tradition. Her er der nemlig også tale om tøj, som kun kan bruges i forbindelse med én specifik årstid. Til gengæld skiller sweateren sig ud fra resten af julens stemning ved ofte at være en smule ironisk og en smule uæstetisk – og det endda helt med vilje. Julesweaters er nemlig tit designet til at være grimme at se på.
På en hjemmeside som julesweaterbutikken.dk kan du se nogle eksempler på de mest typiske, sjove, flotte og grimme sweaters med julemotiv. Traditionelt er konceptet en tyk, strikket trøje, påført et motiv, der på en eller anden måde minder om jul. Disse motiver kan så være mere eller mindre charmerende og mere eller mindre æstetiske. Fælles for dem alle er, at de er super sjove at have på til julens mange arrangementer, og at de unægtelig skaber en meget julet stemning.
Luciaoptog den 13. december
Denne tradition er egentlig meget udansk, men det er alligevel noget, som vi holder passioneret fast i. Hvert år samles grupper af børn af yngre eller lidt ældre alder således, nervøse og spændte, og iklæder sig det faste udstyr; en hvid kjole, en krans af lys og et ægte levende lys i hænderne. Forrest for det hele går selvfølgelig den feterede Luciabrud, en rolle som alle de små piger helt sikkert har længtes efter at få. Familie og venner stiller troligt op og beundrer de små, imens de synger den velkendte Luciasang og går optog.
Men faktisk er historien om Sankt Lucia en katolsk historie med rødder i den katolske tro. Lucia var en martyr, der ofrede sig for sin tro, og hun er derfor blevet gjort til en helgen inden for denne kirke. Man ærer hendes minde ved at gå med lysene på den dag, som man mener at hun døde på. Der er dog ikke særlig mange danskere, som virker særlig bevidste om den historie, som danner baggrund for traditionen. For os er det i langt højere grad et spørgsmål om varme, skønhed og sammenhold. Værdier som er gode, lige meget grunden til at de håndhæves.
Den dér helt særlige stemning
De konkrete traditioner er én ting. Men tænker man over det, så er der bare en helt særlig følelse og en helt særlig stemning omkring julen, der bare aldrig svigter. Den kan mærkes i duften af brændte mandler på gaden, af titelsangen til dette års julekalender, ses i de blinkende lys uden for hvert et hus og opstår, når familie og venner rykker tæt, tæt sammen. Tæt sammen for at gardere sig mod kulden og lukke julens varme ind. Denne følelse forsvinder aldrig, og den er altid den samme. Og heldigvis for det.
Om forfatteren