En mikroovn giver dig et utal af muligheder

Afadmin

En mikroovn giver dig et utal af muligheder

I gamle dage kunne en mikroovn nærmest kun anvendes til at opvarme mad. Langt de fleste danskere havde anskaffet sig en, for på denne måde at kunne genbruge resterne fra i går, uden at skulle bruge en masse strøm og tid på at komme det på en pande eller i ovnen igen, hvilket også gjorde, at maden blev en ukendelig mos. I dag kan en mikroovn en hel del mere, end den kunne for blot få år siden. Det hele startede med at man opfandt defrost-funktionen. Med denne blev det muligt skånsomt at opvarme mad, der havde været dybfrossent, uden det blev en ulækker masse i processen. Nogenlunde samtidig kom drejetallerkenen, der ved at dreje maden rundt, hjalp med at fordele varmen, så man fik en ensartet temperatur og en gennemvarmet ret. På dette tidspunkt blev mikroovnen allemandseje og der findes stort set ikke et hjem i dag, der ikke har en fritstående mikroovn. Det er dog ikke alle modeller, der kan det samme, hvilket også afgrænser de muligheder, man har med produktet.

Der findes stort set ikke den ret, du ikke kan lave i en mikroovn i dag

Mange tror, at man skal investere i en stor og dyr kombi-ovn, før man kan bruge mikroovnen til at lave mad i. Det er dog ikke nødvendigvis rigtigt. Med blot en basal mikrobølge-funktion kan man tilberede en bred vifte af retter. Foruden færdigretter, kan man dampe grøntsager, man kan lave kylling og der findes sågar kageopskrifter, der blandt andet gør det muligt at tilberede en fattigmandsbrownie i den. En moderne mikroovn har også en række programmer, der gør det muligt at optø og/eller opvarme sin mad på den ideelle måde, da man eksempelvis kan indstille den på, hvilken slags kød man er i gang med at opvarme.

Hvis ikke man synes, at ovenstående muligheder er tilstrækkelige, kan man i dag få mikroovne, der er fuldgyldige erstatninger for den gængse ovn. De koster ganske vidst en del mere, men til gengæld kan man få en ovn, der er udstyret med både varmluft og grill, så man kan tilberede alt lige fra flæsesteg til pizza i den. Dette kan dog kun lade sig gøre, såfremt man har et ovnrum, der er stort nok til det. Det er dog langt de færreste, der anvender deres mikroovn til at tilberede større retter i, selvom den egentlig har funktionaliteten til det. Dette er en smule paradoksalt, da der ellers ikke er nogen grund til at betale mange penge for en model, der kan en hel masse ekstra.

En mikrobølgeovn er noget andet i dag

Før en mikrobølgeovn blev allemandseje, var der mange kritiske røster, der mente at vide, at en mikrobølgeovn har en hel masse problemer, der kan skade folk sundhedsmæssigt. I dag er disse usandheder komplet aflivet. Den første ide kritikkerne havde fået, bestod i at det skulle forringe kvaliteten af maden af opvarme den i en mikrobølgeovn. Det viste sig dog hurtigt at være forkert og der findes forskning der viser, at det modsatte i enkelte situationer er tilfældet. Dernæst har mange frygtet, at man kunne få kræft af den stråling, der er i en mikrobølgeovn. Dette er faktisk rigtigt, hvis altså strålingen kunne nå ud gennem glasset. Den eneste måde man i dag kan blive udsat for stråling fra sin mikrobølgeovn, er ved aldrig at rengøre den. Derudover er de fleste modeller i dag udstyret med rengøringsprogrammer, der gør at man ved at klikke to gange på displayet, kan få opløst skidtet, der sidder i ovnrummet, så den uden videre kan tørres af. I takt med disse usandheder blev fejet af banen, blev en mikrobølgeovn hurtigt noget de fleste danskere investerede i.

Om forfatteren

admin administrator